lördag 29 augusti 2009

Likheter med djur

Se in i ett spädbarns ögon. Se sedan in i en hunds, en katts, en hamsters och en huggorms ögon. Visst är dom förunderligt lika. Detta oerhört komplicerade organ finns alltså hos alla däggdjur och nästan alla andra arter. Nog är det svårt att tänka sig en annan teori än att vi alla har en gemensam anfader. Ett svins organ är så lika våra att vi tom kan använda dem vid transplantationer.

På några punkter är vi ändå olika. Det är t.ex. svårt att se på ett djurs ansiktsuttryck om det njuter, är rädd eller pinas. Vi är så vana att använda ansiktsuttryck för att tolka känslor att vi lätt förleds att tro att den som inte kan meddela sig på detta vis inte har några känslor. Det är lättare att pina något som inte kan vädja till vår medkänsla genom sitt ansiktsuttryck.

Kan ett djur bli förälskat? Kan ett djur sörja? Kan ett djur njuta? Ja katter kan njuta, det hörs ju på att de kurrar, men en fågel då?

Jag tror att de flesta av våra starka känslor återfinns hos djur också. De finns helt enkelt där av överlevnadstekniska skäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar